Svenska English Deutsch Start

-- Lövshult i Hultsjöbygden - turistmål som växer

Lövshults turistcenter

Konsten att utveckla landsbygden är för det mesta konsten att se nya möjligheter när det gamla levnadssättet inte längre ger vettig utkomst. Arnold Karlsson på Lövshults gård har i många år arbetat med just landsbygdsutveckling för länet - och parallellt med det gjort just det på hemmaplan.
 
Arnold köpte gården Lövshult, granngård till föräldragården, för femton år sedan och fortsatte med mjölkproduktion så länge det gick.
- När det bli stopp måste man ju tänka om, och mina tankar gick ungefär så här: jag har gården, den ligger mitt i en underbar natur med äng, sjö och skog och jag har stora byggnader som nu kommer att stå oanvända. Och samtidigt finns det folk i städer och på företag som alldeles för sällan får komma ut på grönbete och ha lite avslappnat kul.
Det där visade sig vara en idé i rättan tid. Fast invigningen för tre år sedan kom ju liksom inte av sig själv.
 
Arnold Karlsson
Arnold Karlsson har utvecklat ett centrum för natur- och vildmarksupplevelser ur sin tidigare mjölkgård. I Hultsjöbygden finns numera en tro på framtiden och många turistattraktioner.
Kropp och själ
- Självklart gjorde jag rätt avsevärda investeringar i både pengar och tid innan jag vågade bjuda in till invigning. Man kan ju inte ta emot folk utan att har något bra att bjuda på, både för kropp och själ. Förra året hade vi cirka 7 000 gäster, och eftersom jag är obotlig optimist så räknar jag med 8 000 i år.
Den flygande starten 2003, med deltagande av bland andra Fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell och Andreas Ravelli plus lokala kändisar, var alltså inledningen till något som i dag är en av Höglandets mest besökta turistanläggningar.

Invigning
- Vi invigde verksamheten inklusive smålands första fotbollsgolfbana söndagen 18 maj 2003, säger Arnold Karlsson. Dagen hade ett fullspäckat program med bland annat hästuppvisning från Hultsjögrimman, motocrossåkning från Vrigstad MC och uppvisningsspel i fotbollsgolf, där segern togs hem av Andreas Ravelli.
 
Konferens
Konferenser och kick-offer är en verksamhet som ökat kraftigt de senare åren.
- Vårt jobb är att göra konferensen till en oförglömlig upplevelse. Vi har alla yttre förutsättningar för att åstadkomma en lyckad konferens. De avstressande omgivningarna ger möjlighet att utnyttja varje paus till något meningsfullt. Vi bjuder på en miljö med lugn och ro där naturen står för underhållningen. Det är bra för både koncentration och effektivitet när man återupptar konferensen eller mötet.

Minnesvärt
Att låta konferensen bli omväxlande med olika aktiviteter är ett roligt och minnesvärt alternativt som höjer sammanhållningen och kreativiteten. Ni får en härlig gemenskap och upplevelser som stärker både laget och individen.
- I vår konferensanläggning tar vi emot grupper på upp till 50 personer.
I konferensrummen finns block, pennor, blädderblock, whiteboard och dataprojektor. Under konferensen finns även förfriskningar till förfogande.

Boende
Badplats
Lövshult har förstås en egen badplats inom bekvämt gångavstånd. Sjön används också för flottburna äventyr…
- Vi kan också erbjuda ett enkelt boende där man kan välja mellan att övernatta i millitärtält (inomhus) eller i höet på höskullen. Man behöver ha med sig liggunderlag och sovsäck. Man har också möjlighet att bo i egna tält nere vid sjön och vakna till vågors kluckande och fågelsång, säger Arnold.
Lövshults Turistcenter har en servering och kiosk där man kan köpa kaffe, läsk, glass, korv, ostkaka och nygräddade våfflor mm. Den som vill grilla en kväll har fri tillgång till grillplatser inom de områden som tillhör Lövshult.
 
Grillplats
Vad vore ett Dackeäventyr utan grillplats. Dacke själv hade ju för vana att grilla somliga …!
Aktiviteter i massor
I Dackes äventyrsby få du uppleva äventyr som du länge kommer att minnas, och på sjön kan du uppleva Prins Holgärds sjöäventyr under en spännande flottfärd på den vackra sjön Övingen. Vi har också ett tjugotal islandshästar för dig som känner för en ridtur under sakkunnig ledning i Smålands vackra natur .
Äventyrskamp - både inne och ute - erbjuder en lite mer krävande form av femkamp där grenar som blåsrör, klättervägg, backgång, dragkamp och yxkastning ingår.
 
 
 
På den femmeter höga klätterväggen kan man även tävla två och två mot varandra, en tuff gren som testar nerverna och styrkan ordentligt. Tävlingarna kan göras som skämtsam underhållning eller lite mer på allvar, det avgör deltagarna själva.
 
Fotboll
Fotbollsgolf är det som Lövshult är mest känt för, men det går också utmärkt att spela helt vanligt fotboll.
Mat är viktigt
För en lyckad vistelse, antingen det handlar om camping eller konferens, är det viktigt att få god mat som komplement till en naturupplevelse av stora mått.
Vi har en del olika rätter från eget kök att välja bland, till exempel grillskiva av benfri fläskkarré med potatisgratäng som vi serverar med bearnaisesås och krispig grönsallad. Nybakat bröd från egen ugn gör måltiden till en fest.
Ugnsbakad laxfilé med romsås, grillad hamburgare och pastasallad med kyckling och currydressing samt spaghetti med köttfärssås är andra alternativ på matsedeln.
Självklart kan Lövshult vid beställning för grupper ordna annan matsedel om så önskas.

Vägrade ge upp
Lövshult ligger i Hultsjöbygden, den del av Sävsjö kommun som på 80- och 90-talen fick kännas vid en brant nergång, antalet invånare minskade dramatiskt och därmed också servicen på alla plan.
- Plötsligt blev det akut att försöka göra något för min egen hembygd och det var självklart både svårt och inspirerande, säger Arnold.
- Men vi var några stycken som vägrade att ge upp för "utvecklingen" och gav oss den på att det skulle gå att vända trenden, säger Arnold Karlsson, som i sitt tidigare arbete också sysslat med projekt för landsbygdsutveckling på andra håll i Småland.
- Hultsjöbygden i dag är inte längre någon avfolkningsbygd, här bor folk i de flesta hus och antalet turistattraktioner ökar för varje år, därmed också antalet besökare, vi har bara knappa fem mil till Växjö, 2,5 till Sävsjö, fyra mil till Värnamo och sju-åtta mil till Jönköping, säger Arnold Karlsson som varje år har glädjen att se sin egen verksamhet växa och ge möjlighet till nya satsningar, allt i avsikt att också landsbygden ska leva!

Text: SmalandRegion.se

Läs mer om Lövshults turistcenter »
Boka annons